Az ingatlanvásárlás előtt állók körében nem a régi, polgári ingatlanok bizonyulnak a leginkább keresettnek.

Galéria a lakásban

Ennek oka nem más, mint a magas fűtési költségek, hiszen a sokszor 4-4,5 méteres belmagasságú helyiségeket rendkívül nehéz felfűteni, ráadásul sok esetben a nyílászárók is elég rossz állapotban vannak. Ha azonban ilyen ingatlannal rendelkezünk, vagy nem tudtunk lemondani róla kedvező ára, fekvése miatt, akkor se keseredjünk el, hiszen a nyílászárók cseréje után a nagy belmagassággal is van mit kezdeni.

A polgári lakások felújítása kapcsán a leginkább praktikus és trendi megoldásnak a galéria kialakítása bizonyul. Mindegy, hogy a nappaliba, a hálószobába, vagy a gyermekszobába álmodjuk meg az azonnal otthonos hatást keltő rendszert, mellélőni biztosan nem fogunk vele. Természetesen nem mindegy, milyen anyagokat használunk hozzá, és azok mennyire passzolnak a lakberendezési stílushoz. A szakemberek óva intenek a zömök, robosztust hatást keltő anyagoktól, helyettük a világosabb színeket, esetleg az üveg felületekkel történő kombinálást javasolják mind a lépcsőfeljáró, mind a korlát esetében.

 

Polgári lakás felújítása

Nem mindegy az sem, milyen belmagassággal rendelkezik a polgári lakás. 4,3 méter magasság esetén már gondolkodhatunk olyan felső szinten, amely különálló helyiségként funkcionál. Amennyiben ennél kisebb felső tér áll rendelkezésre, úgy fekvőgalériáról, vagy galériaágyról beszélhetünk. Kétségtelen azonban, hogy ez utóbbiban is rengeteg lehetőség rejtőzik, hiszen kényelmes kis kuckót, olvasósarkot alakíthatunk ki odafent, amely garantáltan kicsik és nagyok kedvenc helye lesz.

 

A galéria egyébként azért is bizonyul remek választásnak nagy belmagasság esetén, mert így a tér mintegy megfelezhető, és a hő elosztása is jobban megvalósítható a téli hónapokban, ami a hőérzeten és a fűtésszámlákon is azonnal megmutatkozik majd. Persze nem feledkezhetünk meg a galéria alatti tér hasznosításáról sem. Ha ez túl alacsony az ott tartózkodáshoz, akkor beépíthetjük szekrény jelleggel, de ha kellő méretekkel bír az, akkor plusz alapterülethez jutva konyhát, fürdőszobát, vagy természetes megvilágítás esetén remek olvasósarkot is berendezhetünk ott.

A nagy belmagasságú polgári ingatlanok korántsem jelentik azt, hogy kizárólag a hagyományos stílus állhatna közel hozzájuk, hiszen a lehetőségek száma végtelen, engedje szabadon fantáziáját a berendezés során! A nagyméretű, már-már plakátszerű képek éppen úgy jól mutathatnak a falakon, mint a magasból alácsüngő méretes, modern kialakítással bíró csillár. A magasba törő bútorok remek választásnak bizonyulnak, éppen úgy, mint a játék a falakon a különféle elrendezéssel feltett képekkel.

Kép a falon