családi ház festés penész a falonLakásfelújítás során van egy olyan teendő, mely mellett a legtöbben nem szoktak elmenni. Nem más ez, mint a festés, melynek segítségével akár néhány nap alatt újjávarázsolhatjuk az egész lakást. Hála a napjainkban kapható korszerű festékeknek szakember segítsége nélkül, magunk is elboldogulhatunk az alapanyagokkal, ezzel jelentős pénzt spórolva. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a trendek egyértelműen a színes falak irányába mutatnak, sőt, gyakran többféle árnyalat is kombinálásra kerül egyetlen helyiségen belül.

Az üzletekben rendkívül sokféle festék közül választhatunk, és akár saját magunk is megoldhatjuk a színezést a gazdag színpalettának köszönhetően. A szaküzletekben színminta alapján választhatjuk ki azt az árnyalatot, amelyet majd a falakon szeretnénk viszontlátni, s ezt keverik ki a szakemberek. A leggyorsabb és kétségkívül legolcsóbb megoldásnak az előre színezett festékek bizonyulnak, melyeket többféle kiszerelésben beszerezhetünk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a falak előkészítésének fontosságát, hiszen hiába a legjobb minőségű festék, ha azt zsíros, vagy éppen erősen sérült falfelületre festenénk fel. Elsősorban régi építésű ingatlanok esetében szokott előfordulni, hogy a falak nem egyenletesek, repedtek, s ilyenkor a kőművesmunka nélkülözhetetlennek bizonyul.

 

családi ház festés penész a falon

A korábbi évhez képest, idén is nagy népszerűségnek örvendenek a színes falak. A klasszikus fehéret egyre kevesebben favorizálják, s helyette az élénk árnyalatok a kedveltek. A narancssárgával vagy a citromsárgával bármely helyiségben azonnal otthonos hangulatot teremthetünk, de természetesen a színskála ennél sokkal gazdagabb. Ma már nem számít extrémnek a sötétlila vagy a piros alkalmazása, melyek ráadásul egészen érzéki megoldásnak bizonyulnak a hálószobában. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a sötét színek szűkítik a teret, tehát amennyiben kis alapterületű helyiségről van szó, akkor inkább a némileg világosabb árnyalatokat részesítsük előnyben.

Érdemes szabadon engedni fantáziánkat, és akár többféle színt is kombinálni egy helyiségen belül. Míg egyes falrészekre például a pirosat választjuk, addig ennek élénkségét tompíthatjuk a merőleges falakon például szürkével vagy fehérrel. Minden csak ízlés kérdése, hiszen kőbe vésett szabályok épp úgy nincsenek a felfestés terén sem, mint a lakberendezés kapcsán. Persze célszerű kerülni bizonyos színkombinációkat, ezek ugyanis nem biztos, hogy passzolnak egymáshoz. Ilyen például a piros és a sárga, vagy a kék és a piros. Természetesen letehetjük a voksot a klasszikus fehér mellett is, de érdemes meggondolni az öntapadós tapéták kínálta lehetőségeket is. Ez utóbbiak ma már rendkívül széles választékban elérhetőek, ráadásul korrekt áron.

családi ház festés penész a falon

A falfestés során érdemes még egy szempontot figyelembe venni, ez pedig nem más, mint a penészesedés megelőzése. Akár speciálisan penészgátló összetevőkkel rendelkező festék mellett is letehetjük a voksot.

Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a nem megfelelő szellőztetéssel nő a helyiségekben a páratartalom és megnő az esélye a penész megjelenésének. Éppen ezért nem elegendő a falak megfelelő kezelése, de a belső mikroklímára is figyelmet kell fordítani. A penészmentesítés egyébként a kültéri festés esetén is fontos szerephez jut, de hasonlóképp lényeges, hogy az időjárás viszontagságainak ellenálló festéket válasszunk.

A homlokzaton a sárga, a fehér a leginkább népszerűek, melyeket érdemes díszkövekből kirakott lábazattal kombinálni. Akár egészen különleges megoldások is születhetnek a kert felőli részen, melyek nem csak az időtálló minőségről gondoskodnak, de igen esztétikusnak is bizonyulnak.