azelsosprint fűtéstisztítás kazán feltöltés kazánok vízkezeléseAmikor elkészült otthonunk modern fűtési rendszere, lefektették és leburkolták a padlófűtés csöveit, felszerelték a radiátorokat, és a gázkazánt, következhet a rendszer feltöltése és beüzemelése.

Már az első feltöltésnél megpecsételhetjük a kazánunk sorsát.

Ha kevésbé figyelmesen olvassuk a gyártói utasítás, amely előírja a kazánvíz minőségét, akkor még a kazánunk garanciáját is elveszíthetjük.

 

azelsosprint fűtéstisztítás kazán feltöltés kazánok vízkezelése

Először is ki kell tisztítanunk a rendszert a szerelés, és az eszközök gyártása közben bekerült szennyeződésektől. Ezek a szennyeződések akadályozzák a fűtővíz áramlását, és tönkreteszik a kazánt, a kazán hőcserélő berendezését. Ajánlott tehát elvégezni egy gépi fűtéstisztítást, mosást. Nem elégséges a rendszer egy slaggal történő egyszerű átmosása.
A fűtéstisztítás jelentőségét már felismertük az eldugult padlófűtések, a csak félig meleg radiátorok esetében.

azelsosprint fűtéstisztítás kazán feltöltés kazánok vízkezelése

De, mi a helyzet a feltöltött fűtővíz minőségével?

A kazángyártók előírják már jó ideje a kazánvíz minőségi paramétereit kazántípusonként. Mi, ebből esetleg a víz keménységére vonatkozó adatokra figyeltünk. Az egyéb ásványi anyag koncentrációkra vonatkozó előírások felett többnyire átsiklottunk. Igaz, léteznek olyan víztisztító berendezések, amelyek képesek előállítani a megfelelő minőségű vizet. Azt, hogy miért nem alkalmazzuk itthon ezt a technológiát széles körben, most ne firtassuk.

azelsosprint fűtéstisztítás kazán feltöltés kazánok vízkezelése

A képek forrása: Budai Gázszervíz

A sótalanított, a kezelt vízzel való feltöltés lehetősége már adott egy ideje. Jó hír, hogy egyre több fűtésszerelő kivitelező alkalmazza is. De, az is igaz, hogy a kazánbeüzemelő szerviz részére a tulajdonos nyilatkozik a fűtővíz minőségéről, amely a garancia feltétele. Követeljük meg a kivitelezőtől a kezelt vízzel történő feltöltést.

Ne feledjük a fűtési rendszer, a kazán hosszú távú helyes működését ezen szabályok betartása szavatolja.