lakásvilágítása lakásfelújítás ötletekKi ne szeretne kényelmes lakásban élni?

Olyan környezetben, ahol jól érzi magát? A színek, az illatok harmóniájában lubickolni? Sokkal egyszerűbb teljesíteni e vágyakat, mint sokan gondolnák…

Egy otthon kialakítása lényegesen több puszta berendezésnél, a hangulat megteremtése legalább olyan fontos, mint maguk a megvásárolt tárgyak. A jó ízlésen múlik, mennyire lesznek látványra kellemesek a helységek, ahol tartózkodunk. Mielőtt beköltöznénk új lakásunkba vagy felújítanánk a meglévőt, mérlegeljük lehetőségeinket, és vessük össze az általunk ideálisnak vélt körülményekkel. Mi a teendő először is?  A teljes hálózati terv elkészítése. Az épületgépész, a lakberendező és világítástechnikai szakember szoros együttműködésére kell mindenkor törekedni.

Az épületgépész a szerkezeti előnyök és hátrányok figyelembevételével teszi meg javaslatait. A lakberendező tanácsa is jól jön, ha bizonytalanok vagyunk, mit engedhetünk meg magunknak, és mit nem. Segít eldönteni, igazából mire van szükségünk. Tovább lépve a szervezésben: profi szerelőt hívjunk a világítás, áramellátás kiépítésére, ő a legfontosabbat, a személyiségünkhöz passzoló hangulatvilágítást biztosítja számunkra.

 

Lakásvilágítás tervezésénél több szempontot érdemes figyelembe venni.

Az esztétika mellett nem árt, ha a praktikusság a legfontosabb támpont. Olyan mesterre bízzuk otthonunk fényforrásainak felszerelését, aki rendelkezik megfelelő szakmai gyakorlattal. A bejárattól a hálószobáig pontosan kell ismerni a lakás adottságait, strukturáltságát, és határozott véleményt formálni az ideális világításról. Az elképzelések felvázolásával a kivitelezés folyamata lehet rövidebb vagy hosszabb attól függően, mekkora tér áll rendelkezésünkre.

A lakberendezés és a világítás kialakítása együtt járó teendők. A bútorok elhelyezkedése befolyásolja, hová kerülnek a kiválasztott világítótestek. Előzetes átgondolása a lehetőségeknek célravezető minden esetben, fölösleges elkapkodni a beszerelést. Alapvető feladat egyeztetni szakemberrel, mely helységekben milyen tevékenység végzését tervezzük. Az áramellátás biztosítása, a lápmák megfelelő elhelyezése ezt követően már a mester dolga, ahogy előzetesen műszaki felmérés is. A kényszermegoldások elkerülése végett lényeges a lakberendezési tárgyak méreteinek kiszámolása, asztalok, szekrények helyének pontos kijelölése. Abszolút kényelmi kérdés meghatározni, mi hol legyen, mert csak így lehet tökéletes lakásvilágítást kialakítani.

Akár asztali-, akár padlólámpákról legyen szó, jó tudni, mi a szándékunk velük, fogjuk használni őket vagy csak díszként állnak majd a helyükön. A nappali hangulatát fokozhatja a többféle világítás összehangolása, az erős és a gyenge fény váltakoztatása. A hagyományos világítás kiegészítése modern, például LED eszközökkel ma már közkívánatra megoldható minden otthonban. A megvilágítani óhajtott tárgyak, polcok külön említést érdemelnek, munkamegbeszélés szükséges a várt eredmény érdekében. Érdemes időt szánni a tervezésre helységenként külön-külön, megvitatni, mely tevékenységekhez szükséges fényforrás.

A konyha az egyik kritikus pontja a világítástechnikai munkálatoknak.

Leggyakrabban itt használjuk lámpákat. A rendszeres konyhai tartózkodás indokolja az óvatosságot a tervalkotásnál, egyes világítótestek elhelyezése ugyanis alternatív megoldást igényel. Az asztal fölé illesztve fontos szerepük van, hisz az egész teret ellátják elegendő fénnyel. A konyhapulton egyértelműen több kapcsoló szükséges, erről fontos időben gondoskodni. A helységek tagoltsága jelentősen befolyásolja, mi hová kerül. A tapasztalat azt mutatja, a konnektorok számának növekedése egyenesen arányos a konyhai elektromos eszközök számának emelkedésével.

A 21. században egyre többen igénylik, hogy lakásuk meghitt, otthonos legyen. A lakberendezési tárgyak javarésze ezt tükrözi vissza. A lámpák nemcsak fényforrások immár, hanem tudatosan megválasztott, jellemet tükröző berendezések, melyek feladata a világításon túl a harmónia hirdetése is. A szépség és a funkcionalitás elválaszthatatlan fogalmak az újgenerációs lakásoknál, erre mindenképp gondolni kell, mielőtt belevágunk egy nagyszabású felújításba.