A padlóburkolás, a burkoló anyag kiválasztása régen egyszerű feladat volt.

A szobákba mindig melegburkolat volt, ami lehettet parketta, hajópadló, később padlószőnyeg. A belépés csak cipő nélkül volt lehetséges, de csak akkor mentünk be, ha nagyon muszáj volt.
A lakás, vagy családi ház többi helyiségét valamilyen hidegburkoló anyaggal látták el. A leggyakoribb burkolóanyag a metlaki volt.

BurkolatokBurkolatok ma.

A padló burkolása ma ennél sokkal bonyolultabb lett. Ezt köszönhetjük a burkolatgyártóknak, és köszönhetjük a gépészeknek az okos kis padlófűtésük miatt. A hideg-, és a melegburkolatok alkalmazása sem olyan nyilvánvaló.

A melegburkolatok terén olyan hatalmas kínálattal találkozhatunk a piacon, úgy a választék, mint az árak tekintetében, hogy szinte belefájdul az ember feje. A hagyományos parkettáktól, padlóktól, a laminált burkolatokon át a műgyanta padlóig, minden belső design-hoz megtaláljuk a megfelelőt.

 

A melegburkolatok kiválasztásánál is fontos, hogy milyen helyiségben rakjuk le, milyen igénybevételnek lesz kitéve, és mennyire lesz a nedvességnek kitéve a burkolat. Fontos mérőszáma a burkolatnak a kerámialapokhoz hasonlóan a kopásállóság. A kopásállóságot egytől ötig osztályozzák, ahol az egyes a leggyengébb (padló burkolására nem alkalmas), és az ötös a legerősebb. Figyeljük mindig a burkolat adatlapját.

Burkolatok

A hidegburkolatoknál már kevesebb burkolattípussal találkozunk, viszont sokkal több a gyártó, és gyártónként is nagyobb a termékkínálat. A kerámia lapok, a kőburkolatok mellett divatosak a különböző mozaikok.

A gyártók olyan termékcsaládokkal kényeztetnek el bennünket, hogy családon belül megtaláljuk a padlólapokat, a fali csempéket, és az egyéb díszítő, záró, és egyéb kiegészítőket is.
A választásnál a kopásállóság mellett figyeljünk a minőségre is. A méret, vagy sík hibás lapokból nem tud a burkoló szakember esztétikus burkolatot készíteni.

Fürdőszoba

Laminált padló

Kültéri burkolat

További lakásfelújítás referenciaképek >>